Το Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας άρχισε να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2008 -με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου- σε δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, τα οποία συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό αλλόγλωσσων μαθητών. Με βάση την ειλημμένη απόφαση για κατάργηση του θεσμού του ακροατή-μαθητή, η αρμόδια Επιτροπή του Υ.Π.Π. έχει υιοθετήσει πρότυπο ενσωμάτωσης των αλλόγλωσσων μαθητών σε κανονικές τάξεις, ανάλογα με το ακαδημαϊκό/γνωστικό τους επίπεδο και με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους μαθητές. Για την εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Ελληνικής στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, υπήρξε πρόνοια όπως οι μαθητές αυτοί αποσύρονται από την τάξη συμφοίτησης -από ορισμένα μαθήματα- για να τους παρέχεται η απαιτούμενη γλωσσική ενίσχυση σε δύο διαφορετικά επίπεδα, αρχαρίων και προχωρημένων.
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο -σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υ.Π.Π.- έχει αναλάβει έναν ενεργό και πολλαπλό ρόλο, όσον αφορά στη στήριξη του Προγράμματος, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του. Συγκεκριμένα, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση διαφόρων δράσεων, οι οποίες επικεντρώνονται στα ακόλουθα:
- Ετοιμασία και έκδοση οδηγού υποδοχής στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, ο οποίος έχει μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες με βάση τους επικρατέστερους αριθμούς κατά εθνότητα των αλλόγλωσσων μαθητών.
- Ετοιμασία και έκδοση ενημερωτικού βιβλιαρίου-οδηγού των εκπαιδευτικών σχετικά με το Πρόγραμμα.
- Κατάθεση εμπεριστατωμένης πρότασης προς το Υ.Π.Π. για αξιοποίηση διδακτικού υλικού ως βάσης για τη διδασκαλία της Ελληνικής σε αλλόγλωσσους μαθητές. Συγκεκριμένα, προτάθηκαν διδακτικά εγχειρίδια -κατάλληλα για αλλόγλωσσους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- από το έργο «Παιδεία Ομογενών» του Πανεπιστημίου Κρήτης (Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών).
- Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του Προγράμματος σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας. Στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος, τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί ποικίλες επιμορφωτικές δράσεις (συνέδρια, ημερίδες και εργαστήρια), οι οποίες υλοποιήθηκαν από εξωτερικούς συνεργάτες αλλά και από λειτουργούς του Π.Ι.
- Στήριξη στις σχολικές μονάδες, όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα, από λειτουργούς του Π.Ι.. Συγκεκριμένα, η ομάδα Φιλολόγων του Π.Ι. παρέχει ποικιλόμορφη στήριξη στους εκπαιδευτικούς που διορίζονται κάθε χρονιά για τις ανάγκες του Προγράμματος.
- Δημιουργία ιστοχώρου για το Πρόγραμμα, ο οποίος φιλοξενεί ενημερωτικό, επιμορφωτικό και υποστηρικτικό υλικό, σχετικό με τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας.
Ενημερωτικό Βιβλιάριο για το Πρόγραμμα